Sladkovodní perly


Sladkovodní perly jsou perly rostoucí ve sladkovodním prostředí. Tradičním zdrojem perel jsou mořští měkkýši, nicméně sladkovodní mušle žijící v rybnících, jezerech a řekách, mohou také vytvářet perly.

 

Vzhled sladkovodních perel

 

sladkovodní perly

 

Obecně nejsou sladkovodní perly kulaté, tak jako perly mořské. Zároveň nemají tak ostrý třpyt a lesk jako perly Akoya. Sladkovodní perly se ovšem vyskytují v široké paletě tvarů a barev a jsou méně drahé, tím se stávají populární u mladších lidí a designérů. Sladkovodní perly jsou tvořeny z pevné perleti, z tohoto důvodu jsou odolnější z hlediska času, odolávají odštěpovaní, oděru a degeneraci.

 

Kvalita sladkovodních perel

Zvýšení kvality dnešních perel je možno připsat několika faktorům. Primární skok v kvalitě nastal při přechodu z mušlí Cockscomb pearl musel (lat. Cristaria plicata) k Triangle shell (lat. Hyriopsis cumingii) v polovině 90. let. Mušle Cockscomb byly příčinou nekvalitních rýžovitých perel z let 1970 až 1980. Další posun kvality je možno připsat menšímu počtu roubů vsunutých do chlopní. V posledním desetiletí se tento počet v průměru snížil o pět. Na přelomu století došlo k dalšímu zvýšení kvality díky křížení mušlí. To bylo příčinou vzniku exotických barev perel.

 

Kultivace sladkovodních perel

Sladkovodní perly se od ostatních perel z chovů odlišují hlavně tím, že nemají kulaté jádro. Sladkovodní měkkýši ve stáří 6 až 12 měsíců jsou nukleováni (vsunutí jádra) vytvořením malého řezu v masité okrajové tkáni mušlí a následným vsunutím 3 mm velkého čtvercového kousku tkáně z dárcovské mušle. Po vsunutí je dárcovská tkáň mírně zkroucena a okraje jsou zakulaceny. Co se děje dále je pouhou spekulací. Někteří lidé věří, že tato tkáň slouží jako katalyzátor při vytváření  perlového váčku tak, že nukleace se mění ve skutečnou aktivaci. Jiní si myslí, že tkáň interaguje s hostitelem při tvorbě perlového váčku, zatímco ostatní věří, že tkáň je skutečným jádrem. Ačkoli se tvrdí, že sladkovodní měkkýši mohou vydržet až 25 vsunutí při pootevření, v průmyslové praxi se používá pouze 12-16 vsunutí při každém otevření s celkovou produkcí 24-32 perel. Měkkýš je potom vrácen do svého sladkovodního prostředí kde stráví 2 roky až 6 let. Výsledné perly mají pevnou perleť, ale bez kulatého jádra, které by vedlo proces růstu, proto jsou perly pouze zřídka perfektně kulaté.

 

Sladkovodní perly v Číně

První záznam zmiňující perly v Číně pochází z roku 2206 př.n.l. Sladkovodní perly ve formě Mabe perel se zde loví od 13. století. 

S celkovou produkcí 1500 tun (údaj z roku 2006) má Čína monopolní postavení v současném perlovém průmyslu. Počátky čínského průmyslu sladkovodních perel je možné vystopovat do oblasti Šanghaje. Dnes jsou perly produkovány ve všech okolních provinciích zahrnujících: Zhejiang, Anhui, Jiangsu, Hubei, Hunan, and Jianxi. Místní trh s perlami probíhá hlavně ve městech Zhuji (Shanxiahu), Suzhou, Wuxi, Wenling a Weitang. Největším tržištěm sladkovodních perel je světové perlovém centrum - Hong Kong.

 

Krátká historie japonského průmyslu sladkovodních perel

Také Japonsko má dlouhou historii chovu sladkovodních perel. Ve světě bylo známo hlavně jezero Biwa a to díky produkci vysoce kvalitních sladkovodních perel pocházejících z mušlí Biwa pearly mussel (lat. Hyriopsis schlegelii). V polovině 70. let však chov perel zanikl. Důvodem bylo průmyslové znečištění tohoto jezera. V posledním desetiletí se Japonci pokusili obnovit chov sladkovodních perel v jezeře Kasumigaura. Pro tento chov využívali hybridní mušle (Hyriopsis Schlegelii/Hyriopsis cumingii) nukleované kulatým jádrem. Vznikající perly byly poměrně velké a unikátní. Produkce v oblasti Kasumiga měla však velmi krátké trvání. K útlumu došlo v roce 2006. Důvodem bylo opět fatální znečištění japonským průmyslem. Zbývající perly Kasumiga prodává exkluzivně společnost Belpearl.

Sladkovodní perly

Nadřazený článek - Vše o perlách

Článek neobsahuje další podčlánky.