Perly Keshi


Perla Keshi je perla bez jádra vznikající náhodně jako vedlejší produkt procesu pěstování perel. Slovo Keshi znamená v japonštině „semeno vlčího máku“ a těmto perlám se často říká "poppy seed pearls."

 

Vznik perly

Perly Keshi vznikají v momentě, kdy ústřice vyloučí implantované jádro dříve než je proces růstu dokončen nebo implantovaná krycí tkáň praskne a vytvoří samostatný perlový váček bez jádra. Tyto perlové váčky náhodně vytvářejí perly bez jádra. Perly jsou tvořeny 100% perletí.

Perly Keshi mohou být jak mořské, tak sladkovodní. Obvykle jsou malé, protože nemají žádné jádro, které by formovalo konečný tvar perly. Perly Keshi mají různé tvary, vznikají v široké paletě barev, mívají vysoký třpyt a mihotavý povrch. Většina Keshi má ve skutečnosti dokonce větší třpyt než pěstované perly nejvyšší kvality.

 

Perla Keshi není přírodní perlou

Skutečnost, že jsou perly Keshi tvořeny pevnou 100% perletí jim ovšem neposkytuje klasifikaci přírodní perly. To je dáno tím, že Keshi je vedlejším produktem procesu pěstování a nikoli dílem přirozené náhody.

 

Výjimečnost perel Keshi

Perly Keshi, zvláště pak Tahitské a Jižního Pacifiku byly v určitém období poměrně výhodnou koupí. Dnes jsou perly Keshi mnohem vzácnější. To je dáno faktem, že farmy pro pěstování Tahitských perel a perel Jižního Pacifiku kontrolují ústřice rentgenem, aby zjistily zda bylo jádro odmítnuto či nikoli. Pokud je nalezena ústřice bez jádra, je znovu nukleovýma (perla Keshi nemá čas vzniknout). Tato praxe učinila perly Keshi mnohem vzácnější než bývaly dříve.

Perly Keshi

Nadřazený článek - Kultivované perly

Článek neobsahuje další podčlánky.