Mořské perly


V současnosti jsou za mořské perly považovány veškeré perly z chovu měkkýšů obývajících slané vody. Tři nejběžnější typy perel z chovů jsou perly Akoya, Tahitské perly a perly Jižních moří.

 

mořské perly

 

Na obrázku vlevo nahoře se nachází tři mořské perly a jedna perla sladkovodní. Tahitská perla má zelenou barvu se šedým nádechem, žlutá perla je perla Jižních moří, opticky větší bílá perla nalevo je perla Akoya. Druhá bílá perla je perlou sladkovodní. Všechny tyto perly jsou vysoce kvalitní. Tento obrázek popírá obecně rozšířený mýtus, že sladkovodní perly jsou ve srovnání s mořskými nekvalitní. 

 

Tradiční mořské perly

Většina mořských perel byla tradičně získávána lovem mořských měkkýšů v Perském zálivu, Rudém moři a pobřežních vodách Indie a Japonska. Přírodní mořské perly se stále nacházejí, ale výsledek lovu je příliš malý na to, aby měl významný podíl na trhu.

 

Kultivace mořských perel

Perly z mořských chovů jsou vytvářeny opatrným otevřením měkkýše na 2-3 centimetry. Technici poté pomocí speciálního nástroje provedou nepatrné naříznutí gonadu (reprodukční orgán) živočicha. Do tohoto otvoru je zasunuto malé kulaté jádro. Poté se do otvoru umístí malý kousek krycí tkáně. Epitelní buňky této krycí tkáně rostou kolem jádra a vytvářejí perlový váček. V tomto váčku rostou perly. Tento proces je dnes pro všechny perly z chovů ve slaných vodách shodný.

 

Tvar mořských perel 

Perly z chovů ve slaných vodách jsou kulatější než perly z chovů sladkovodních. To je dáno skutečností, že u mořských měkkýšů je jádro formováno kuličkou. Pokud mořská perla není perlou keshi má kulaté jádro.